Terug

12 sep. 2023

ZG-TX – de nieuwe compromisloze combistrooier

Mediapakket downloaden

Flexibel – Nauwkeurig – Krachtig

De nieuwe getrokken combistrooier ZG-TX 11200 Super met maximaal volume bij grote werkbreedtes
De nieuwe getrokken combistrooier ZG-TX 11200 Super met maximaal volume bij grote werkbreedtes

YT-Thumb-Kombistreuer-ZG-TX


Met de nieuwe getrokken ZG-TX zet AMAZONE nieuwe standaarden in het segment combistrooiers. Door een eenvoudige ombouw tussen het TS-strooiwerk en het nieuw ontwikkelde strooiwerk voor kalk kunnen met één machine zowel minerale meststoffen als grondvochtige kalk nauwkeurig worden toegediend. De ZG-TX combineert dus de voordelen van het TS-strooiwerk met de schotelgeïntegreerde AutoTS voor de beste grensstrooiresultaten met maximale efficiëntie bij kalktoediening. Met het eenvoudige Special frame en het versterkte Super frame biedt AMAZONE de juiste machine voor iedereen.

Het AutoTS-grensstrooisysteem dat rechts in de rijrichting is gemonteerd, genereert de maximale opbrengst tot de veldgrens
Het AutoTS-grensstrooisysteem dat rechts in de rijrichting is gemonteerd, genereert de maximale opbrengst tot de veldgrens en zet nieuwe standaarden in het segment combistrooiers.

De precisiestrooier in zijn klasse – focus op exacte bemesting

Tot nu toe beschrijft de term “combistrooier” machines die met een bandvloer minerale meststoffen of kalk over 2 strooischotels doseren. Maar ook in het segment combistrooiers neemt de vraag naar maximale precisie toe. Tegen deze achtergrond besloot AMAZONE nieuwe wegen in te slaan op het gebied van kunstmestdosering en dit te combineren met de precisie van het TS-strooiwerk. Het resultaat is in veel opzichten nieuw.

Wij hebben uw toestemming nodig

Deze inhoud wordt geleverd door een externe server. Als u de inhoud accepteert, zullen persoonsgegevens worden verwerkt en cookies worden geplaatst.

In plaats van een eenvoudige glijgoot waarmee de meststof op de schotel wordt gedoseerd, is op de ZG-TX een gedefinieerde oplegpuntverstelling gemonteerd. Dit maakt op zijn beurt precisie-geoptimaliseerde functies mogelijk zoals HeadlandControl en Section Control. Hierdoor zorgt het van de TS-strooiers bekende strooiwerk voor nauwkeurige strooipatronen tot een werkbreedte van 54 m. In combinatie met de optionele koppelmeting FlowControl wordt een nauwkeurige volumeregeling vanaf de eerste seconde gegarandeerd. Hierbij wordt de meststof door het intelligente samenspel van elektrische dubbele schuivenbediening en bandsnelheid nauwkeurig gedoseerd. Dit is bij gebruik van applicatiekaarten ook onafhankelijk van de zijde mogelijk. 

Perfect grensstrooien

Ook op het gebied van grensstrooien zet de ZG-TX nieuwe standaarden. Samen met het TS-strooiwerk is af fabriek aan de rechterzijde het schotelgeïntegreerde grensstrooisysteem AutoTS gemonteerd. Dit waarborgt ook bij grote werkbreedtes optimale grensstrooiresultaten tot aan de veldgrens. Terwijl het systeem voorheen was voorbehouden aan de precisiestrooiers ZA-TS en ZG-TS, wordt het nu ook gebruikt voor de ZG-TX. Hierdoor is tot 17 % meer opbrengst mogelijk in vergelijking met conventionele grensstrooisystemen. Het gebruik van een dergelijk grensstrooisysteem in het segment combistrooiers is uniek. 

Dubbel voordeel – kalk en meststoffen optimaal verdeeld

De nieuw ontwikkelde kantstrooiplaat voor kalk maakt exact werken tot aan de veldgrens mogelijk.
De nieuw ontwikkelde kantstrooiplaat voor kalk maakt exact werken tot aan de veldgrens mogelijk.

Het speciale kenmerk van de ZG-TX is de eenvoudige ombouw tussen kalktoediening en minerale bemesting. Hiervoor worden alleen afzonderlijke componenten vervangen. Daartoe behoren de strooischotels, de spatbescherming en het invoersysteem. Dankzij de slimme software detecteert de terminal dat de strooier is omgebouwd. Zo kan de combistrooier in ongeveer 25 minuten volledig worden omgebouwd en kan vervolgens meteen kalk of kunstmest worden gestrooid. 

Efficiënte kalkstrooier met innovatieve eigenschappen – geen compromissen bij robuust veldgebruik

Met name de robuuste constructie van de ZG-TX Super maakt een maximale lading op één as mogelijk. Hiervoor zorgt de asbelasting van 15 t in combinatie met een disselbelasting van 6 t. De steile trechterwanden zorgen dat ook grondvochtige kalk goed nastroomt. Een optionele kettinghark waarborgt vervolgens een gelijkmatige materiaalstroom naar het strooiwerk.

Het nieuw ontwikkelde strooiwerk waarborgt de hoogste oppervlakteprestaties. Het verdeelt de kalk betrouwbaar over werkbreedtes van maximaal 16 m.

Kalk strooien opnieuw ontworpen

Naast de efficiëntie bij moeilijke kalktoediening was precisie ook een aandachtspunt bij de ontwikkelingen. Zo maakt een optioneel beschikbare schuiver voor minimale hoeveelheden tegelijkertijd een gelijkmatige toediening van kleine hoeveelheden kalk van minder dan 1 t/ha mogelijk. Daarnaast kan voor de eerste keer ook bij kalk het strooipatroon door een eenvoudige oplegpuntcorrectie worden geoptimaliseerd.

Als innovatie in het segment combistrooiers levert AMAZONE nu op verzoek eveneens een kantstrooiplaat voor het strooien van kalk. Hiermee kan ook deze zeer nauwkeurig langs perceelgrenzen en sloten worden toegediend.

Voor de ombouw van bemesting naar effectieve kalktoediening hoeven slechts enkele componenten te worden verwisseld.
Voor de ombouw van bemesting (links) naar effectieve kalktoediening (rechts) hoeven slechts enkele componenten te worden verwisseld.

Voor de ombouw van bemesting naar effectieve kalktoediening hoeven slechts enkele componenten te worden verwisseld.
Voor de ombouw van bemesting (links) naar effectieve kalktoediening (rechts) hoeven slechts enkele componenten te worden verwisseld.

De juiste machine voor elke toepassing

De verschillende uitrustingsvarianten van de getrokken combistrooier ZG-TX kunnen speciaal voor de respectieve toepassing bij grote bedrijven, loonbedrijven of de verhuursector worden aangepast. De framevariant Special wordt geleverd met een trechterinhoud van 6.800 l en 9.000 l bij een maximaal toelaatbaar machinegewicht van 12,5 t en met maximaal 11.200 l en 21 t bij de framevariant Super. 

Het samenspel van bandvloer en dubbele schuivenbediening maakt een nauwkeurige zijde-onafhankelijke dosering mogelijk.
Het samenspel van bandvloer en dubbele schuivenbediening maakt een nauwkeurige zijde-onafhankelijke dosering mogelijk. Het door de aftakas aangedreven TS-strooiwerk garandeert nauwkeurige strooipatronen bij werkbreedtes van maximaal 54 m.

Terwijl de ZG-TX Super standaard over een massieve onder-aanspanning beschikt, kan de ZG-TX Special naar wens met boven- of onder-aanspanning worden geleverd.

Tot 2,05 m hoge AS-banden of 750 mm brede Implement-wielen verdelen het gewicht gelijkmatig over de grond. De optionele fuseebesturing met een stuurhoek van maximaal 20 graden rondt het programma af. Snel transport met 40 km/u op de weg wordt gegarandeerd door het standaard geïnstalleerde pneumatische remsysteem met twee circuits en de LED-verlichting. 

De met 5 graden stijgende bandvloer maakt lossen van achteren naar voren mogelijk. Dit garandeert een optimale lastverdeling tijdens het strooien. Maximale disselbelasting en kleinere aslasten maken veilig rijden mogelijk op het veld.

ZG-TX 6800 Special
ZG-TX 6800 Special

ZG-TX 11200 Super
ZG-TX 11200 Super

Comfortabele bediening met Easy en ISOBUS

Met de beide bedieningsconcepten Easy en Tronic staat voor elke toepassing de juiste bediening ter beschikking. In de ZG-TX Tronic opent de nieuwe intuïtieve ISOBUS-besturing alle functies van de ISOBUS-wereld. Naast Section Control, plaatsspecifieke toediening en opdrachtenmanagement, kan de besturing met AUX-N in de bediening van de tractor worden geïntegreerd. Met maximaal 3 camera's heeft men op elk moment de omgeving en de machine in beeld. Ook bij de ZG-TX wordt het optionele verlichtingspakket in de software geïntegreerd. In een intelligent samenspel met de digitale niveau-aanduiding geeft een knipperend signaal het niveau in de trechter aan en maakt zo een optimale lading mogelijk. Hier blijven geen wensen onvervuld. 

Eenvoudige bediening met machinespecifieke bedieningscomputer EasySet 2
Eenvoudige bediening met machinespecifieke bedieningscomputer EasySet 2

Intuïtieve bediening met nieuwe ISOBUS-software
Intuïtieve bediening met nieuwe ISOBUS-software

De bediening met de machinespecifieke bedieningscomputer EasySet 2, die ook bij de gedragen strooiers ZA-X, ZA-M en ZA-V wordt gebruikt, garandeert een eenvoudige bediening met elke tractor. De focus ligt hier op rijsnelheidsafhankelijke hoeveelheidsregeling. Met de laagste eisen aan het trekkende voertuig kan een grote verscheidenheid aan tractoren zeer eenvoudig worden gebruikt.

Gelijkmatige gewassen op de kopakker

Bij de ISOBUS-machines zorgt HeadlandControl voor een perfecte verdeling op de kopakker. In samenspel met de elektrische oplegpuntverstelling worden 16 secties in de parabolische vorm van het strooipatroon geschakeld. Bovendien wordt de kopakker naar de binnenkant van het veld verder gespreid, waardoor ook met de getrokken strooier Section Control op de optimale schakelpunten mogelijk is zonder over het kopakkerspoor te hoeven rijden. Het samenspel van de componenten van het TS-strooiwerk maakt de ZG-TX tot een echte precisiestrooier in zijn klasse. 

Bulb_hnien_Version1-kl-3_rechts

 • Flexibele toepassingsgebieden
  Snelle en eenvoudige ombouw tussen kalk- en kunstmeststrooiwerk
 • Uitstekende strooipatronen 
  Nauwkeurige dwarsverdeling voor meststof en kalk dankzij het beproefde TS-strooiwerk en het nieuw ontwikkelde kalkstrooiwerk
 • Perfect grensstrooien 
  Tot 17% meer opbrengst aan de veldrand met het grensstrooisysteem AutoTS – bewezen door veldproeven op de Innovation Farm, Wieselburg (A)
 • Maximale efficiëntie
  Tot 54 m werkbreedte, 11.200 l volume en 17 t laadvermogen

ZG-TX 11200 Super: krachtige kalktoediening met 17 t draagvermogen en een werkbreedte tot 16 m
ZG-TX 11200 Super: krachtige kalktoediening met 17 t draagvermogen en een werkbreedte tot 16 m