Terug

12 sep. 2023

Nieuwe wentelploeg Teres 300

Mediapakket downloaden

Wentelploeg met handmatige werkbreedteverstelling en uitbreiding van het SpeedBlade-risterassortiment

Wentelploeg Teres 300 met 5 scharen aan het werk
Wentelploeg Teres 300 met 5 scharen aan het werk

Door de nieuwe producttypen wordt het aanbod van de Teres nu uitgebreid met de wentelploeg met handmatige werkbreedteverstelling. In 2022 werd de Teres als nieuwe gedragen ploeg eerst alleen met een variabele werkbreedteverstelling geïntroduceerd.

Voor bedrijven die de werkbreedte tijdens de inzet op het veld niet willen aanpassen, zijn de nieuwe wentelploegen een zeer goede oplossing. AMAZONE biedt met de Teres nu dus een gedragen ploeg met 4, 5 of 6 scharen met variabele of handmatige werkbreedteverstelling voor tractoren tot 300 pk. Bij de nieuwe Teres-wentelploegen kan de werkbreedte worden ingesteld op 35, 40, 45 of 50 cm per rister.

Wij hebben uw toestemming nodig

Deze inhoud wordt geleverd door een externe server. Als u de inhoud accepteert, zullen persoonsgegevens worden verwerkt en cookies worden geplaatst.

De ploeg onderscheidt zich door een eenvoudige instelling, licht trekken en een perfect werkresultaat. Bovendien zorgen de nieuwe risters ook bij hogere snelheden voor lagere slijtagekosten. 

Eenvoudige en comfortabele instelling voor een perfect werkresultaat 

De Teres 300 en 300 S zijn standaard uitgerust met een handmatige werkbreedteverstelling en optioneel met een hydraulische aanpassing van de eerste voor. Zo kan de werkbreedte van het eerste rister makkelijk vanaf de tractorstoel worden ingesteld en wanneer nodig bij bodemveranderingen of op hellend terrein worden aangepast. 

Een absoluut voordeel wat betreft comfort en precisie is de parallellogram constructie in het instelcentrum. Daardoor hoeft het trekpunt bij het instellen van de eerste voor niet opnieuw te worden aangepast. Hier wordt het trekpunt automatisch aangepast door middel van het parallellogram. 

Optimale aanpassing van eerste voor dankzij hydraulische verstelling van eerste voor
Optimale aanpassing van eerste voor dankzij hydraulische verstelling van eerste voor

Innovatieve SpeedBlade-risters

Ook bij deze producttypen zijn de nieuwe SpeedBlade-risters met het gepatenteerde, extra groot voorste deel van het rister aangebracht. De SpeedBlade-risters onderscheiden zich door minimale slijtage van het ploegrister. Door de werksnelheid te verhogen van bijvoorbeeld 6 km/u naar maximaal 8 km/u, verschuift het belangrijkste slijtagepunt automatisch verder naar het midden van het ploegrister. Het belangrijkste slijtagepunt van het SpeedBlade-rister bevindt zich zelfs bij hoge snelheden op het vergrote voorste deel van het rister en niet in het gebied van het strokenrister of het grote deel van het rister.

Bij de Teres hoeft dus in eerste instantie alleen het voorste deel van het strokenrister te worden vervangen als dit bij hogere snelheden versleten is. Dit bespaart veel slijtagekosten in vergelijking met andere constructiemethoden.

Bovendien zijn de SpeedBlade-risters door het unieke ©plus-hardingsproces en de toevoeging van koolstof extreem gehard en daardoor slijtvast. Bij het rister bijvoorbeeld wordt een zeer hoge hardheid en daarmee een glad oppervlak aan de voorzijde bereikt. Daardoor hoeft minder hard te worden getrokken en neemt ook het brandstofverbruik af. Tegelijkertijd zorgt dit proces voor langdurige inzet en korte montagetijden. De achterkant blijft relatief zacht en daardoor ook vooral taai en slijtagevast. 

Voor uiteenlopende toepassingsomstandigheden zijn verschillende risters, voorscharen en schijfkouters verkrijgbaar.

Teres 300 met steunwiel aan de zijkant voor optimaal ploegen aan de perceelsgrens
Teres 300 met steunwiel aan de zijkant voor optimaal ploegen aan de perceelsgrens

Houdbaarheid en lange levensduur

De Teres heeft een stabiele framekoker van 150 x 150 x 8,8 mm. De hol vormgegeven grote wentelas met een diameter van 130 mm biedt ruimte aan twee even ruim bemeten lagers. Dit verhoogt de duurzaamheid aanzienlijk.

Verder beschikt de Teres over de ProtectShaft-aankoppelas met geïntegreerde kogel. De scharnierlagers werken dempend en beschermen de ploeg op de kopakker en bij het rijden op de weg.

Er zijn twee varianten van de Teres wat betreft overbelastingsbeveiliging. Er is een breekboutbeveiliging met een uitbreekkracht van 4.400 kg of een hydraulische overbelastingsbeveiliging intensievere werkomstandigheden met veel stenen verkrijgbaar.

De werkdiepte wordt ofwel handmatig of hydraulisch ingesteld met het steunwiel. Hiervoor biedt AMAZONE voor de nieuwe Teres-producttypen zowel pendel- en gecombineerde steunwielen aan de zijkant als een pendelsteunwiel achter. Voor een exacte diepteregeling en betrouwbare eigen aandrijving omvat het Teres-assortiment ook verschillende banden met uiteenlopende diameters en profielen. Voor bijzonder hoge eisen aan de diepteregeling is een speciaal ontwikkelde AS-band met de afmetingen 785 x 350 mm leverbaar. 

Uitbreiding van het SpeedBlade-risterassortiment

Uitbreiding van het SpeedBlade-risterassortiment: 

Uitbreiding van het SpeedBlade-risterassortiment

Het risterassortiment van de Teres 300 en Tyrok 400 wordt uitgebreid met het SpeedBlade-rister WXL 35. De eigenlijke vorm is al heel bekend van de Cayros en heeft zich op de betreffende grondsoorten bewezen. Maar de WXL 35 heeft daarnaast het voordeel van het vergrote voorste deel van het rister, zodat hij ook bij hogere rijsnelheden weinig slijtage vertoont. Ook bij een hogere snelheid ligt het belangrijkste slijtagepunt altijd op het voorste deel van het rister en niet op het hele rister. Daarom hoeft in eerste instantie alleen het voorste deel te worden vervangen, wat een enorme kostenbesparing betekent.

De WXL 35 is door zijn sterk schroefvormige risterblad zeer geschikt voor vele grondsoorten, in het bijzonder voor gemiddelde tot zware grond. Bovendien onderscheidt hij zich door een zeer goede ruiming van de voor en een lichte treklast. In het bijzonder bij veel gewasresten en grote hoeveelheden organisch materiaal komen de sterke eigenschappen van de WXL 35 tot uiting. 

Bulb_hnien_Version1-kl-3_rechts

  • Nieuwe wentelploeg met eenvoudige handmatige werkbreedteverstelling
  • Hoge capaciteit door hoge rijsnelheden bij minimale slijtage dankzij SpeedBlade-rister met vergrootte voorste deel van het rister en ©plus-hardingsproces 
  • Geen trekpuntaanpassing nodig bij aanpassing van de werkbreedte van de eerste voor
  • Bijzonder duurzaam door geveerde aankoppelas ProtectShaft
  • Eenvoudige aanpassing van de eerste voor door optionele traploze hydraulische verstelling