Terug

12 sep. 2023

Nieuwe Super-L3-spuitboom nu tot 48 m werkbreedte

Mediapakket downloaden

Maximale precisie door nieuw middendeel met ContourControl en SwingStop Plus

Maximale werkbreedte met de beste balancering 

48 m brede Super-L3-spuitboom – optimale applicatieresultaten zonder drift
48 m brede Super-L3-spuitboom – optimale applicatieresultaten zonder drift dankzij exacte en lage spuitboomgeleiding boven het gewas

AMAZONE heeft de Super-L3-spuitboom ontwikkeld voor de meest extreme eisen en tegelijkertijd een absoluut constante balancering. Het assortiment omvatte tot nu toe spuitbomen met een werkbreedte van 36 – 42 m. Nieuw zijn de varianten met een breedte van 30 m, 33 m, 45 m en 48 m. Met de varianten van 45 m en 48 m wordt ook een volledig nieuw ontwikkeld middendeel geïntroduceerd, die bij alle Super-L3-spuitbomen vanaf een werkbreedte van 39 m in serie wordt ingevoerd. 

Grote werkbreedten met maximale stabiliteit en toch een lage eigen massa

De speciale AMAZONE-profielconstructie van de spuitboom zorgt voor maximale stabiliteit bij een lage eigen massa. De binnenste boomdelen van de Super-L3-spuitboom zijn gemaakt van staal. Voor een minimale totale massa zijn de buitenste delen vervaardigd van aluminium. Het voordeel van de lichte buitenste delen is, dat aan de buitenkant slechts weinig materiaal over het gewas verspreid hoeft te worden. Vooral bij grote werkbreedten is een constante spuitboomgeleiding van de topdelen bijzonder belangrijk. Voor maximale stabiliteit bij een lage eigen massa zijn de profielen van de voorlaatste boomdelen van de 48 m brede Super-L3-spuitboom van carbon vervaardigd. 

48 m brede Super-L3-spuitboom – buitenste boomdeel van aluminium en voorlaatste boomdeel van carbon
48 m brede Super-L3-spuitboom – buitenste boomdeel van aluminium en voorlaatste boomdeel van carbon

Nieuw middendeel

Maximale precisie door nieuw middendeel met ContourControl en SwingStop Plus

Dit deel bevindt zich in het midden van de spuitboom en verbindt het parallellogram met de linker en rechter spuitboomsecties. Om tegemoet te komen aan de gestegen eisen van gebruik en wetgeving, is het middendeel zeer stabiel opgebouwd. 

Standaard beschikt de nieuwe kern altijd over de actieve spuitboomgeleiding ContourControl en de actieve bewegingsdemping SwingStop plus. 

Nieuwe dansonderdrukking voor Super-L3-spuitboom vanaf 39 m
Nieuwe dansonderdrukking voor Super-L3-spuitboom vanaf 39 m

ContourControl – voor vermindering van de verticale bewegingen van de spuitboom 

Met de actieve spuitboomgeleiding ContourControl biedt AMAZONE een volautomatische spuitboomgeleiding. Hierdoor wordt dankzij de kleinste afstanden tot het doeloppervlak ook bij hoge rijsnelheden en grote werkbreedtes voldaan aan de eis van maximale precisie bij het uitbrengen. De combinatie van de actieve spuitboomgeleiding ContourControl en het nieuwe middendeel voor Super-L3-spuitbomen vanaf 39 m bevat altijd Flex-bediening 2. De basis van de spuitboomgeleiding is een snel werkend hydraulisch systeem met 6 sensoren die een automatische opwaartse en neerwaartse scheefstelling mogelijk maken.

Voordelen van ContourControl: 

 • Optimale dwarsverdeling 
 • Nauwkeurige, zeer snelle automatische hoogtegeleiding 
 • Afstand tot het doelgebied onder 50 cm – minder drift 
 • Zeer snel in- en uitklappen 
 • Maximale precisie bij hoge werksnelheden 
 • Elegante spuitboomgeleiding voor grote werkbreedten

48 m brede Super-L3-spuitboom – compacte afmetingen tijdens transport
48 m brede Super-L3-spuitboom – compacte afmetingen tijdens transport

SwingStop plus – de nieuwe, actieve dansonderdrukking voor vermindering van symmetrische en asymmetrische horizontale spuitboombewegingen

Om ook de horizontale positie van de spuitboom aan de toegenomen eisen zoals grotere werkbreedten en hogere rijsnelheden aan te passen, is het nieuwe middendeel voor de Super-L3-spuitboom vanaf 39 m voorzien van de actieve bewegingsdemping SwingStop plus. Vanwege externe invloeden zoals bodemoneffenheden, bochtenwerk, versnelling en toenemende werksnelheden wordt de spuitboom vooral bij grote werkbreedten in horizontale richting aan een enorme belasting onderworpen. Hierdoor kunnen de boomdelen omhoog zwiepen zodat de lengteverdeling in het buitenste gedeelte van de spuitboom zeer negatief wordt beïnvloed.

Symmetrische beweging vooral bij rijden op het veld
Symmetrische beweging vooral bij rijden op het veld
Asymmetrische bewegingen vooral tijdens en na bochtenwerk
Asymmetrische bewegingen vooral tijdens en na bochtenwerk

Aangezien de horizontale bewegingen versterkt plaatsvinden in de buitenste delen van de spuitboom, neemt dit effect enorm toe bij grote spuitboombreedten. Om deze horizontale bewegingen te reduceren, meet SwingStop plus met versnellingssensoren de optredende versnellingen in de boomdelen. De beide actief werkende hydraulische cilinders in de dansonderdrukking compenseren deze trillingen actief en zorgen zo voor een constante horizontale positie van de spuitboom. Bij SwingStop plus worden de boomdelen per zijde afzonderlijk aangestuurd. 

SwingStop plus kan symmetrisch optredende bewegingen, die bijvoorbeeld kunnen optreden bij het versnellen en afremmen, zeer effectief onderdrukken. Door de nieuwe constructie van het middendeel kunnen de beide delen nu afzonderlijk worden aangestuurd. Bij SwingStop plus heeft iedere zijde een hydraulische cilinder die actief tegenstuurt wanneer er bewegingen optreden in de boomdelen. Daardoor worden ook asymmetrische spuitboombewegingen zoals na bochtenwerk betrouwbaar gereduceerd. 

Dansonderdrukking – onderaanzicht van Super-L3-spuitboom vanaf 39 m 

Dansonderdrukking – 
onderaanzicht van Super-L3-spuitboom vanaf 39 m 

 1. Scheefstandcilinder: op- en neerwaartse scheefstelling van de rechter boomdelen
 2. Hellingcilinder: hellingcorrectie van de volledige spuitboom, in samenwerking met de scheefstandcilinder op- en neerwaartse scheefstelling van het linker boomdeel
 3. SwingStop plus-cilinder links: actieve dansonderdrukking van het linker boomdeel
 4. SwingStop plus-cilinder rechts: actieve dansonderdrukking van het rechter boomdeel

48 m brede Super-L3-spuitboom op aardappelveld
48 m brede Super-L3-spuitboom op aardappelveld

Voordelen SwingStop plus: 

 • Optimale lengteverdeling 
 • Vermindering van de horizontale bewegingen van de spuitboom voor een zeer rustige spuitboompositie 
 • Zeer snel en exact werkend systeem, ook bij hoge werksnelheden 
 • Maximale capaciteit bij hoogste precisie
 • Actieve reductie van symmetrische en asymmetrische bewegingen

Het samenspel van ContourControl en SwingStop plus zorgt voor een zeer rustige spuitboombalancering bij een maximale werkbreedte. Dit garandeert eersteklas resultaten bij een maximale capaciteit.

Individuele spuitdopschakeling AmaSwitch of AmaSelect

De Super-L3-spuitbomen vanaf 39 m zijn standaard uitgerust met de handmatig te bedienen individuele spuitdopschakeling AmaSwitch of de elektrische individuele spuitdopschakeling AmaSelect (incl. individuele spuitdop-ledverlichting) en het hogedrukcirculatiesysteem DUS pro. Voor beide spuitdopschakelingen is optioneel een spuitdopafstand van 25 cm leverbaar.

Bulb_hnien_Version1-kl-3_rechts

 • Zowel superstabiele als lichte spuitboom in compacte profielconstructie
 • Hoge capaciteit met maximale nauwkeurigheid dankzij ContourControl en SwingStop plus
 • Nauwkeurige individuele spuitdopschakeling AmaSwitch of AmaSelect leverbaar
 • Optimale applicatieresultaten

Overzicht Super-L3-spuitbomen
Overzicht Super-L3-spuitbomen