Terug

12 sep. 2023

Nieuwe getrokken zaaicombinatie Cirrus 9004-2C Grand

Mediapakket downloaden

Zaaicombinatie voor grote bedrijven en loonbedrijven 

De nieuwe getrokken zaaicombinatie Cirrus 04 nauwkeurig – flexibel – efficiënt
De nieuwe getrokken zaaicombinatie Cirrus 04 nauwkeurig – flexibel – efficiënt

Met de nieuwe getrokken zaaicombinatie Cirrus 9004-2C Grand breidt AMAZONE het assortiment van zaaimachines voor grote percelen uit. De machine wordt aangeboden met een werkbreedte van 9 m en een rijenafstand van 16,6 cm. 

Op het eerste gezicht valt de zaaimachine op door zijn markante vormgeving. Die wordt grotendeels bepaald door de grote zaadgoedbak en de onvergelijkbare verdeelkop.

De machine is ontwikkeld als oplossing voor zowel hedendaagse als toekomstige uitdagingen in de landbouw en hij is gericht op een nauwkeurige, flexibele en efficiënte inzet. Dankzij eenvoudige aanpassing aan diverse akkerbouwconcepten die de deur naar de toekomst van de akkerbouw openen. 

Oplossingen voor efficiënt economisch gebruik

YT-Thumb-Anhängesäkombination-Cirrus-9004-2C-Grand

Standaard is de Cirrus 9004-2C Grand uitgerust met een tweekamertank die in een verhouding van 60 : 40 is verdeeld. Het totale volume van de tank is 5.750 l en is geoptimaliseerd voor bigbags, met voldoende overcapaciteit om pas bij te vullen wanneer dat uitkomt. De tank kan altijd de volledige inhoud van een bigbag bevatten, ook als er nog een grotere resthoeveelheid aanwezig is. Dat maakt de logistiek voor het zaadgoed makkelijker, omdat het vultijdstip flexibeler gekozen kan worden. 

De tweekamertank maakt ook gescheiden dosering van verschillende soorten zaadgoed of kunstmest mogelijk. Voor maximale efficiëntie kunnen beide tankkamers worden gevuld met slechts één zaaiproduct. De exacte verdeling wordt verzekerd door het druksysteem met een efficiënte transportweg. Er kan efficiënt tot wel 400 kg/ha worden uitgebracht bij een werksnelheid van 15 km/h. Bovendien onderstreept het lage benodigde vermogen van de turbine de indrukwekkende efficiëntie van de machine. Er kan een TwinTerminal worden gebruikt om de doseerunit nauwkeurig te kalibreren.

Om een machine ook met kleinere telescoopladers te kunnen laden, kan de laadbreedte boven bij het laden sterk worden verkleind door een halve zijklep. 

Flexibiliteit voor veelzijdige akkerbouw

De halfzijdige klep bij het beladen verkleint de laadbreedte boven aanzienlijk
De halfzijdige klep bij het beladen verkleint de laadbreedte boven aanzienlijk, zodat de machine ook met kleine telescoopladers kan worden gevuld.

In principe worden de producten van de beide tankkamers door dezelfde transportweg in het Single-Shoot-proces op één zaaidiepte in de zaaivoor ingebracht. 

De nieuwe verdeelkop zorgt daarbij voor een goede dwarsverdeling. Deze is uitgevoerd met een individuele rij-uitschakeling en staat garant voor een hoog rendement doordat zaadgoed en kunstmest worden bespaard. In het bijzonder op overlappende delen ontstaan door de uiterst precieze uitschakeling zeer vitale gewassen, omdat op geen enkel stuk dubbel wordt gezaaid. Overlappingen worden met dit systeem beperkt tot minder dan 1% van het oppervlak. 

Voor het aanbrengen van een rijpad kan de verdeelkop gebruiksvriendelijk via de ISOBUS-terminal aan alle symmetrische en asymmetrische rijpadsystemen en ook spoorbreedten en -afstanden worden aangepast. Een mechanische ingreep is niet nodig. 

Als afzonderlijke rijen worden gesloten, wordt de draaisnelheid van de doseerunit verlaagd. Het overtollige zaadgoed wordt via de zaadgoedretourleiding teruggevoerd, terwijl de lucht vervolgens in de richting van het zaaikouter wordt afgevoerd. Daardoor blijft de luchtdruk in de zaadgoedleidingen constant. Het is niet mogelijk dat zaadgoed uit de voor wordt geblazen. Tegelijkertijd blijft er altijd voldoende zaadgoed in de verdeelkop, dat onmiddellijk na het neerlaten van de machine wordt aangebracht. Het ononderbroken uitbrengen van de producten is zonder voordosering gegarandeerd tot in alle hoeken van het perceel.

Precisie over de hele breedte 

Met zijn werkbreedte van 9 m en zijn hoge werksnelheden is deze machine efficiënt in te zetten
Met zijn werkbreedte van 9 m en zijn hoge werksnelheden is deze machine efficiënt in te zetten

Voor een gelijkmatige opkomst in het veld is een nauwkeurige aflegdiepte vereist. De TwinTeC plus-dubbele schijfkouter overtuigt door zijn grote schijfdiameter en een kouterdruk tot wel 100 kg. Ook bij hoge rijsnelheden onderscheiden de kouters zich door hun rustige loop. De combinatie van de koutervorm en de kouterdruk leidt tot de constante werkkwaliteit en hoge productiviteit.

De elektro-hydraulische verstelling van de kouterdruk en zaaidiepte op afstand maakt een eenvoudige aanpassing aan verschillende bodemomstandigheden mogelijk. Het instellen verloopt gebruikersvriendelijk via de ISOBUS-terminal in de cabine. Er hoeven helemaal geen spindels te worden gedraaid of clips te worden aangebracht. Dankzij de verbeterde instelling is een snelle reactie mogelijk op veranderende bodemomstandigheden, met homogene gewassen op het hele oppervlak als positief resultaat. 

Volmaakte groeiomstandigheden voor de planten

De AMAZONE-succesformule van naverdichting in stroken werd ook toegepast op de Cirrus 04. Dit principe heeft zich bewezen sinds 2004 en staat bekend als de 'zaaiverzekering'. De banden met het matrixprofiel resulteren alleen daar in naverdichting in stroken waar later ook het zaadgoed in de grond wordt ingebracht. De tussenliggende zones worden minder naverdicht, wat een optimale gasuitwisseling bevordert en zorgt voor een snelle opname van regenwater.

De combinatie van een grote banddiameter en dwarsstroken in het profiel maken een goede eigen aandrijving mogelijk en zorgen dat de machine makkelijk te trekken is.

De in offset gemonteerde bandenpakker met voorgaande ruimers creëert een gelijkmatig zaaibed. Bovendien wordt het risico op vastlopen door stenen tot een minimum beperkt, wat gunstig is voor de bedrijfszekerheid.

Omdat de zaaibedbereiding op afstand kan worden ingesteld, kan snel worden gereageerd op veranderende bodemomstandigheden. Voor een optimaal zaaibed, ongeacht de locatie en de grondsoort, bieden royaal uitgevoerde werktuigruimten een storingvrije bodemstroming.

Comfortabel in beweging

De wendbaarheid van de machine is doorslaggevend voor een voorspoedig zaaiproces op kopakkers, geervormige percelen en kleine hoekige stukjes land. Met de individuele wielophanging kan de Cirrus 9004-2C Grand met een minimale krachtsinspanning bochten maken en manoeuvreren in de uithoeken van een perceel. Daarbij beweegt ieder wiel vrij van de andere en kan het bij een uitslaghoek tot 90° de rijsnelheid en rijrichting flexibel aanpassen. Het materiaalsparende keerproces beschermt de machine tegen overmatige belasting en slijtage. Bovendien wordt bij het bochtenwerk voorkomen dat de grond wordt uitgesmeerd. Een constante kwaliteit van het zaaibed en maximale bodembescherming zijn verzekerd.

Het grote wielvolume van de bandenpakker zorgt voor aangenaam rijden op de weg. Sterke schommelingen bij 40 km/h worden vermeden omdat de machine op slechts 4 wielen rijdt. Dankzij het hoge draagvermogen van de wielen kan het middelste wielenpaar tussen de 4 transportwielen worden opgetild. 

Veilig deelnemen aan het verkeer met 40 km/h
Veilig deelnemen aan het verkeer met 40 km/h

Een combinatie met een flexibel aanbouwwerktuig

Nieuwe getrokken zaaicombinatie Cirrus 9004-2C Grand

Door koppeling met een sporenwisser voor de tussenaanbouw kan het tractorspoor zo nodig worden gewist. Daarbij mengt de sporenwisser niet, maar maakt deze de grond alleen los. Bij rijden op de kopakker worden de werktuigen hydraulisch ingezwenkt. De sporenwisser kan worden gebruikt in combinatie met een voorgaande bandenpakker.

Bovendien is een combinatie met diverse werktuigen voor zaaibedvoorbereiding mogelijk, bijvoorbeeld met de compacte schijveneg Catros. 

Bulb_hnien_Version1-kl-3_rechts

  • Verdeelkop met individuele sectieschakling 
  • Groot tankvolume, geoptimaliseerd voor bigbags
  • Gebruiksvriendelijke, elektrohydraulische instelling van de zaaidiepte en de schaardruk via ISOBUS-terminal
  • Naverdichting in stroken voor hoge opkomst in het veld en gelijkmatige gewassen


Nieuwe getrokken zaaicombinatie Cirrus 9004-2C Grand