Terug

12 sep. 2023

Nieuwe dubbele eg voor de ondiep werkende cultivator Cobra

Mediapakket downloaden

Onkruidbestrijding met de ondiep werkende cultivator Cobra in combinatie met de dubbele eg

De AMAZONE Cobra met de dubbele eg in de tweede bewerkingsstap voor bestrijding van uitgevallen graan en onkruid
De AMAZONE Cobra met de dubbele eg in de tweede bewerkingsstap voor bestrijding van uitgevallen graan en onkruid

De ondiep werkende cultivator Cobra met zijn 6-rijige opbouw wordt gekenmerkt door zijn flexibiliteit bij stoppelbewerking, de iets diepere tweede en derde bewerking, evenals het ploegen van vanggewassen of zaaibedbewerking. 

Door de toenemende resistentie en het verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt mechanische onkruidbestrijding in de tweede bewerkingsstap steeds belangrijker op het gebied van veldhygiëne.

Dubbele eg 

Naast de keuze uit 9 AMAZONE naloopwalsen als dubbele of enkele wals, is er voor verdichting van de grond nu ook een dubbele eg beschikbaar als naloopwerktuig. 

De dubbele eg mogelijk maakt een betere dwarsverdeling van het stro na het maaidorsen mogelijk
De dubbele eg mogelijk maakt een betere dwarsverdeling van het stro na het maaidorsen mogelijk

Dankzij de dubbele eg wordt de grond gescheiden van het uitgevallen graan en worden de planten aan de oppervlakte achtergelaten.
Dankzij de dubbele eg wordt de grond gescheiden van het uitgevallen graan en worden de planten aan de oppervlakte achtergelaten. Daar verdrogen de planten door zonnestraling

De dubbele eg toont zijn sterke punten vooral bij de mechanische onkruidbestrijding in de tweede of derde bewerkingsstap. De dubbele eg laat het onkruid dat door de ganzenvoetkouters is afgesneden of uitgevallen graan op het grondoppervlak achter. Bovendien wordt de grond door de trilling van de egtanden gescheiden van de wortels van het onkruid en het uitgevallen graan. De eg kamt de grond uit de wortels. Door de scheiding van de grond van de wortels en de plaatsing aan de oppervlakte kunnen het onkruid en het uitgevallen graan door zonnestraling verdrogen. 

Bovendien maakt de dubbele eg egalisatie en een betere herverdeling van het stro op het oppervlak mogelijk. Daarnaast kan door de geringere verdichting de grond in het voorjaar sneller opwarmen en drogen. 

Bij het werken met de dubbele eg wordt de machine in het voorste gedeelte via de 4 geïntegreerde steunwielen en in het achterste gedeelte via het TX-transportonderstel in de diepte geleid. Door de hydraulische verbinding van de steunwielen met het onderstel kan de werkdiepte ook bij gebruik van de dubbele eg tijdens het werken met de machine traploos worden aangepast. Om de verdichting van het onderstel los te maken, is achter elk van de transportwielen een tand geplaatst. 

Bulb_hnien_Version1-kl-3_rechts

  • Mechanische onkruidbestrijding door snijden over de hele oppervlakte en nalopende dubbele eg 
  • Verbetering van de veldhygiëne en vermindering van gewasbeschermingsmiddelen
  • Extra stroverdeling en egalisatie van de grond
  • Snellere droging en opwarming van de grond in het voorjaar