Terug

12 sep. 2023

Nieuwe AMAZONE getrokken precisiezaaimachine Precea-TCC

Mediapakket downloaden

De nieuwe getrokken precisiezaaimachine Precea-TCC zet hoge standaarden
De nieuwe getrokken precisiezaaimachine Precea-TCC zet hoge standaarden op het gebied van precisie, efficiëntie en intuïtieve bediening.

Wij hebben uw toestemming nodig

Deze inhoud wordt geleverd door een externe server. Als u de inhoud accepteert, zullen persoonsgegevens worden verwerkt en cookies worden geplaatst.

AMAZONE breidt nu het gamma van de precisiezaaitechniek uit met de getrokken producttypes Precea 9000-TCC en 12000-TCC met 9 en 12 m werkbreedte. De speciaal voor loonbedrijven en grote bedrijven ontwikkelde variant overtuigt door de krachtige overdrukverenkeling, grote tankvolumes en het innovatieve zaadtoevoersysteem Central Seed Supply. De heel precieze aflegging van het zaad zorgt voor hoge veldopkomst ook bij hoge werksnelheden tot 15 km/h. 

Het vullen van de verschillende rijen uit de centrale trechter wordt via de Central Seed Supply zelf geregeld
Het vullen van de verschillende rijen uit de centrale trechter wordt via de Central Seed Supply zelf geregeld

Precea-TCC – Hoge oppervlakteprestaties met maximale precisie
Precea-TCC – Hoge oppervlakteprestaties met maximale precisie

Centraal trechterconcept – Per rij verenkelen

Voor bijzonder hoge oppervlakteprestaties en tijdbesparend vullen beschikken de nieuwe Precea-TCC's over een centrale zaadtank die met 2.000 l plaats biedt aan de inhoud van twee bigbags. Met het nieuwe zaadtoevoersysteem Central Seed Supply wordt het zaad via een luchtstroom vanuit de centrale trechter naar de verenkelingsunits gevoerd. Daar wordt het zaad per rij in een kleine voorraadtank opgeslagen. Als het maximale vulniveau in deze eenheid is bereikt, wordt automatisch de luchtstroom onderbroken en daarmee ook de verdere toevoer. Als het vulniveau weer daalt, dan start de luchtstroom automatisch en transporteert deze het zaad van de hoofdtrechter naar de verschillende rijen. Door deze intelligente luchtgeleiding van de Central Seed Supply wordt elk verenkelingsaggregaat onafhankelijk van zaad voorzien zonder dat het systeem een complexe sensortechniek of elektronische besturing nodig heeft. 

Getrokken precisiezaaimachine Precea-TCC – Nieuwe standaarden voor precisie en efficiëntie
Getrokken precisiezaaimachine Precea-TCC – Nieuwe standaarden voor precisie en efficiëntie

Exacte verenkeling in elke rij

Bij de zaadverenkeling vertrouwt AMAZONE op zijn nauwkeurige PreTeC-verenkelingsunits, die met het overdrukprincipe werken. Hierbij worden het zaad door perslucht tegen de verenkelingsschijf gedrukt. De afdichting draait met de verenkelingsschijf mee, wat voor een duidelijk lager opgenomen vermogen van de elektrische eenrijige aandrijvingen zorgt. Via de automatische regeling en met de optische sensoren gekoppelde afstrijkerverstelling SmartControl worden missers en dubbele posities op een doeltreffende manier vermeden. De elektrisch aangedreven verenkelingsschijf draait afhankelijk van de rijsnelheid en de gewenste zaadhoeveelheid en transporteert het zaad in de richting van het schietkanaal. Op dit punt wordt de aandrukkracht onderbroken, de korrel nauwkeurig in de zaaivoor geschoten, door de vangrol gestopt en uiteindelijk veilig geplaatst. 

De automatische afstrijkerinstelling SmartControl zorgt voor de instelling van de afstrijkers
De automatische afstrijkerinstelling SmartControl zorgt voor de instelling van de afstrijkers, waardoor de bestuurder enorm wordt ontlast

AMAZONE ISOBUS-besturing van de producttypes Precea. Alle belangrijke parameters in één oogopslag!
AMAZONE ISOBUS-besturing van de producttypes Precea. Alle belangrijke parameters in één oogopslag!

Voor de exacte aflegging van het zaad zorgt een vorenvormer. Twee draagrollen en de hoge, hydraulisch instelbare kouterdruk garanderen een gelijkmatige diepteregeling. Voor nog meer comfort biedt AMAZONE de automatische kouterdrukregeling SmartForce aan. Deze zorgt voor het constant aanhouden van de ingestelde aandrukkracht en dus voor een continu gelijkblijvende aflegging van het zaad, vooral ook bij wisselende bodemomstandigheden. 

De elektrische doseeraandrijving ElectricDrive maakt het op heel comfortabele wijze mogelijk om de gewenste zaadhoeveelheid via de ISOBUS-terminal in te stellen en vormt de basis voor het exact aanhouden van de plaatsspecifieke hoeveelheidsregeling via gps en applicatiekaart. Daarnaast bespaart Section Control vooral bij grote werkbreedtes per afzonderlijke rij actief zaad in puntige akkers en op de kopakker. Verder worden ideale omstandigheden gecreëerd voor mechanische onkruidbestrijding met de schoffelmachine.

Gelijkmatige veldopkomst dankzij de telescopische as, waarbij de banden tussen de zaairijen door lopen
Gelijkmatige veldopkomst dankzij de telescopische as, waarbij de banden tussen de zaairijen door lopen

CurveControl – Geoptimaliseerde zaadaflegging in bochten 

De elektrische doseeraandrijving maakt het ook in bochten mogelijk om over de volledige, grote werkbreedte de plaatsingsafstanden constant te houden. Met behulp van een gyroscoopsensor wordt het verschil tussen de snelheid vooruit in de binnen- en buitenbocht bepaald. Op deze basis past de innovatieve CurveControl de toerentallen van de verenkelingsschijven aan zodat de zaadafstanden ook in bochten gelijk blijven. Gelijkmatige afstanden zorgen ervoor dat de gewassen voldoende van voedingsstoffen worden voorzien. Dit zorgt ervoor dat het gewas homogeen is en gelijkmatig rijpt.

Tweekamertrechter voor kunstmest

Een goede toegankelijkheid van de trechters zorgt voor snel en eenvoudig vullen
Een goede toegankelijkheid van de trechters zorgt voor snel en eenvoudig vullen

Voor het gelijkmatig toedienen van kunstmest is de Precea-TCC met een goed toegankelijke tweekamertrechter met in totaal 6.000 l vulvolume uitgerust. Elke trechterkamer beschikt over een eigen elektrische doseerder die aan een verdelerkop is gekoppeld, waardoor standaard een halfzijdige schakeling beschikbaar is. Het uitbrengen van kunstmest gebeurt via de FerTeC twin HD-kunstmestkouter. De delta wordt eenmalig tussen zaaidieptes van de kunstmest en het zaad ingesteld. Als vervolgens de zaaidiepte wordt veranderd, stelt de kunstmestkouter de diepte in dezelfde verhouding als de zaaidiepte automatisch bij.

Telescopisch onderstel 

De Precea-TCC wordt met 12 of 16 rijen voor rijenafstanden van 70, 75 en 80 cm aangeboden. Voor het onderstel van de Precea is een telescopeerbare as verkrijgbaar. Op het veld kunnen hierdoor grote bandenmaten worden verschoven, zodat de wielen tussen de zaadrijen lopen en verdichtingen onmiddellijk onder de zaadrijen worden vermeden. Bij ingeschoven wielen kan de Precea-TCC met een totale breedte van 3 m comfortabel op de weg worden getransporteerd. 

In de herfst van 2023 zullen de nieuwe producttypes ook voor dichtere rijenculturen zoals bieten, koolzaad of soja met rijbreedtes van 45 en 50 cm bij 18 of 24 rijen beschikbaar zijn en het programma afronden.

Bulb_hnien_Version1-kl-3_rechts

  • Nauwkeurige korrelplaatsing dankzij nauwkeurige verenkeling door overdruk, met korte schietafstand
  • Eenvoudige en intuïtieve bediening met de AMAZONE ISOBUS-bedieningsterminal AmaTron 4
  • Hoog instelcomfort op de PreTeC-mulchzaaikouter omdat alle benodigde instellingen zonder gereedschap kunnen worden uitgevoerd
  • Maximale oppervlakteprestaties dankzij de grote trechterinhoud met het centrale zaadtoevoersysteem Central Seed Supply
  • CurveControl voor een gelijkmatige plantverdeling ook in bochten en een gelijkmatige plantrijping