Terug

12 sep. 2023

Nieuwe AMAZONE compacte schijveneggen Catros+ 03

Mediapakket downloaden

met werkbreedtes van 4 m tot 7 m en Smart Framesysteem

Catros+ 7003-2TS met messenwals en dubbele wals
Catros+ 7003-2TS met messenwals en dubbele wals

Met de producttypen Catros+ 03-2 introduceert AMAZONE nu nieuwe opklapbare gedragen compacte schijveneggen met werkbreedten van 4, 5, 6 en 7 m. Parallel hieraan is er de getrokken TS-variant met zwenkonderstel. De Catros is ideaal voor vlakke en intensief mengende grondbewerking. Het licht trekken in combinatie met hoge rijsnelheden leidt tot grote capaciteit met tegelijkertijd een laag brandstofverbruik. Het complete productprogramma van de derde generatie omvat werkbreedtes van 2,5 m tot 12 m.

Smart Frame-systeem – comfortabel, snel en nauwkeurig

Bijzonder gebruiksvriendelijk is het intelligente frameconcept Smart Frame-systeem. Met deze nieuwe vorm van werkdiepteverstelling wordt de machine slechts eenmaal parallel aan de grond uitgelijnd. De werkdiepte wordt vervolgens aangepast door eenvoudig de schijfarmen te draaien. Hierbij worden de rijen schijven voor een diepere werkinstelling van het frame weggedraaid. Om vlakker te werken, worden de schijven dienovereenkomstig naar het frame toe gedraaid. Hierdoor blijft het machineframe altijd parallel aan de grond, zodat de machine altijd even diep werkt. 

YT-Thumb-Catros+-7003-2TS

YT-Thumb-Catros+-5003-2


Dit is erg handig bij het gebruik van gedragen machines, omdat de topstang niet hoeft te worden gecorrigeerd bij het aanpassen van de werkdiepte. Bij getrokken machines heeft het systeem het bijzondere voordeel dat een werkdiepteverstelling geen effect op gecombineerde voorbouwwerktuigen heeft. In vergelijking met andere machineconcepten, waarbij de werkdiepte wordt veranderd door de hele machine te kantelen en er dus voorbouwwerktuigen moeten worden aangepast, biedt de Smart Frame-systeem veel werkvereenvoudiging en efficiëntie. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor getrokken dubbele walsen en na-eggen. Door de constante positie van het frame kantelen de walsen niet wanneer de werkdiepte wordt veranderd en is de druk op beide walsen altijd hetzelfde. Daarnaast blijft ook de instelling van een optionele na-eg ongewijzigd. 

Hoe dieper er wordt gewerkt, hoe groter de afstand tussen frame en schijfarm en tot de wals is. Dit zorgt voor een optimale doorgang in de machine in overeenstemming met grotere hoeveelheden organisch materiaal. 

Eenvoudig en ongecompliceerd instellen en veranderen van de werkdiepte
Eenvoudig en ongecompliceerd instellen en veranderen van de werkdiepte

Grotere doorgang, altijd perfect aangepast aan de werkdiepte
Grotere doorgang, altijd perfect aangepast aan de werkdiepte

Dankzij het Smart Frame-systeem kan dus de werkdiepte zonder compromissen als gevolg en zonder tijdrovend bijstellen op elk moment gemakkelijk vanuit de cabine hydraulisch worden ingesteld. Dit biedt de gebruiker maximaal comfort, vooral wanneer hij gedurende korte perioden dieper in rijpaden of op de kopakker werkt. Een starre verbinding tussen de beide rijen schijven zorgt voor een gelijkmatige werkdiepte van het schijvenveld. Bovendien is het frame zeer overzichtelijk en open ontworpen, zodat een goed zicht op de werking van de werktuigen gegarandeerd is.

Bulb_hnien_Version1-kl-3_rechts

  • Eenvoudig en ongecompliceerd instellen en veranderen van de werkdiepte
  • Complete en onafhankelijke diepte-instelling van de voorbouw-en hoofdwerktuig
  • Eerste en tweede rij schijven werken altijd op dezelfde werkdiepte
  • Gemakkelijk voor kortstondige veranderingen van de werkdiepte om bijvoorbeeld dieper te werken in rijpaden of op de kopakker
  • Grotere doorgang, altijd perfect aangepast aan de werkdiepte

Voorbouwwerktuigen voor elke toepassing

De getrokken compacte schijveneg Catros+ 03-2TS met zwenkonderstel is onderverdeeld in 3 segmenten: De optionele voorbouwwerktuigen, de schijfeenheid en de naloopwals. Als voorlopende werktuigen wordt een messenwals of het crushboard aangeboden. De uiterst stabiele messenwals met onderhoudsvrije lagers is ideaal voor het versnipperen van organisch materiaal zoals koolzaad-, zonnebloem- en maïsstoppels of vanggewassen zoals groenbemesters . De afzonderlijke rolsegmenten zorgen voor een perfecte aanpassing aan de ondergrond. Het crushboard kan als alternatief worden gekozen wanneer zaaibedbereiding op de voorgrond staat.

Voor elke behoefte de juiste schijf

Met een schijfdiameter van 510 mm maakt de Catros+ werkdieptes van 5 cm tot 14 cm mogelijk en is hij geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Van de ondiepe stoppelbewerking, via zaaibedbereiding tot middeldiepe grondbewerking en inwerken van organisch materiaal en drijfmest. Afhankelijk van het gebruiksdoel kan hier worden gekozen voor een gladde, fijn gekartelde of grof gekartelde schijf. Voor zeer vlak werk van 2 cm tot 8 cm is voor de nieuwe Catros+ 03 bovendien de X-Cutter-Disc met 480 mm verkrijgbaar. Dankzij het golfprofiel garandeert deze snijden over de hele oppervlakte en tegelijkertijd een hoge mengintensiteit.

Gelijktijdig inwerken van landbouwmest met het pro-pakket

Catros+ 7003-2 met pro-pakket en dubbele eg
Catros+ 7003-2 met pro-pakket en dubbele eg

Het gelijktijdig inwerken van landbouwmest tijdens het toedienen vermindert het verlies van voedingsstoffen en beschermt zo het milieu. AMAZONE biedt hiervoor het pro-pakket voor de gedragen compacte schijveneggen Catros+ met werkbreedtes van 5 m, 6 m en 7 m. Bij machines met werkbreedtes van 6 en 7 m is bovendien het gebruik van een dubbele eg mogelijk. Dit zorgt voor een snellere droging en opwarming van de grond. Tegelijkertijd wordt het gewicht van de machine verminderd.

Duurzaam en onderhoudsvrij

Catros+ 03-2 compact op de weg
Catros+ 03-2 compact op de weg

Door de speciale en onderhoudsvrije glijringafdichtingen op de Catros-schijflagers wordt het onderhoud tot een minimum beperkt, maar wordt tegelijkertijd een hoge mate van duurzaamheid gegarandeerd. Door de individuele schijfophanging bevinden de lagers van de schijven zich altijd aan de achterzijde van de grondstroom om ze te beschermen tegen slijtage en een hoge doorvoer te kunnen genereren. Door de voorgespannen rubberen veerelementen en de individuele schijfophanging wordt daarnaast een optimale aanpassing aan de bodemcontouren met onderhoudsvrije overbelastingsbeveiligingen gerealiseerd.

Naloopwalsen voor verschillende behoeften

Voor een perfecte verdichting kan afhankelijk van de locatie en behoefte uit verschillende nalooprollen en eggen uit het grote AMAZONE productprogramma worden gekozen. 

Optioneel is de combinatie met de opbouwzaaimachine GreenDrill voor gelijktijdig zaaien van fijn zaad en vanggewassen mogelijk. De toediening gebeurt via ketsplaten voor de naloopwals.

Nieuw op de Agritechnica 2023: Compacte schijveneggen Catros+ 03

AMAZONE Catros+ 5003-2 in de stoppelbewerking
AMAZONE Catros+ 5003-2 in de stoppelbewerking