Terug

Overlijdensbericht

Dr_Heinz_Dreyer_004_d0_sRGB
Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer († 17.02.2023)

Wij nemen afscheid van

Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer
* 19.02.1932   ✝ 17.02.2023

Op 17 februari 2023 is onze aandeelhouder en oud-directeur Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer op 90-jarige leeftijd overleden. Met hem gaat een unieke uitvinder in de landbouwtechniek en een gepassioneerd familieondernemer verloren.

Gedurende vele decennia is Dr. Heinz Dreyer is bepalend geweest voor de duurzame ontwikkeling van de AMAZONE groep. Sinds hij in 1958 bij de bedrijfsleiding kwam, heeft hij zich met grote inzet toegelegd op onderzoek en productontwikkeling. Vooruitgang in de landbouwtechniek heeft hem altijd na aan het hart gelegen. Talrijke baanbrekende uitvindingen en patenten zijn terug te voeren op deze succesvolle pionier van de landbouwtechniek. Met de eerste driepunt aanbouwstrooier met twee schijven ZA (gedragen centrifugaalstrooier) slaagde hij er in een innovatie te ontwikkelen, die later het model werd voor bijna alle in de wereld gebruikte kunstmeststrooiers. Hij bereikte verdere mijlpalen met de bouw van zaaimachines voor grotere werkbreedtes en vond ten slotte de legendarische AMAZONE D4-zaaimachine uit, waarmee het bedrijf ook op dit gebied al snel marktleider werd. Zijn tijd vooruit, wijdde hij zich al in 1975 aan de vooruitstrevende methode van no-till en vond daarvoor een baanbrekende beitelkoutermachine uit. Zijn prestaties zijn op veel manieren erkend. In de loop der jaren deed hij een groot aantal uitvindingen, die met vele medailles voor geavanceerde landbouwtechniek werden bekroond. Dr. Heinz Dreyer ontving voor zijn werk hoge wetenschappelijke onderscheidingen en belangrijke eretitels.

Deze ononderbroken innovatiekracht in combinatie met hoge kwaliteitseisen en directe communicatie met boeren en wetenschappers over de hele wereld waren voor hem de sleutel tot succes.

Door de jaren heen heeft Dr. Heinz Dreyer deze AMAZONE-deugden verankerd in het DNA van de hele bedrijfsorganisatie. Daarnaast hechtte hij altijd veel belang aan een familiale werksfeer op alle terreinen.

In de derde generatie van de familie Dreyer, speelde Dr. Heinz Dreyer een sleutelrol bij de opbouw van het bedrijf en ontwikkelde het tot een wereldwijde fabrikant van landbouwmachines met een ondernemende vooruitziende blik. Het zelfstandig voortbestaan ​​van het door de eigenaar geleide familiebedrijf stond altijd centraal in zijn overwegingen. In 2005 droeg hij zijn managementfunctie over aan zijn zoon Dr. Justus Dreyer. Toch bleef hij betrokken bij de AMAZONE-zaaitechniek en de optimale bemesting en cultiveerde de intensieve samenwerking met universiteiten.

De dood van dr. Heinz Dreyer laat diepe sporen achter in het bedrijf. De familie, de voltallige bedrijfsleiding en alle medewerkers zullen zijn levenswerk met veel respect voortzetten.

Biografie:

Als oudste zoon van Dipl.-Ing. Heinrich Dreyer, een van de opvolgers van de oprichter van Amazonen-Werke, werd Dr. Heinz Dreyer door zijn vader al in een vroeg stadium als opvolger aangewezen. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit van München en bleef na zijn afstuderen in 1956 aan als medewerker van de universiteit met een onderzoeksopdracht van het Bundesministerie voor Landwirtschaft (Bonn), om alsnog te promoveren.

Zijn plannen werden echter afgebroken toen zijn vader in november 1957 plotseling stierf. Vanaf dat moment trad Dr. Heinz Dreyer onmiddellijk samen met zijn neef Klaus Dreyer in dienst bij Amazonen-Werke en nam begin 1958 samen met hem de leiding van het bedrijf over. Naast de noodzakelijke uitbreiding van het bedrijf pakte Dr. Heinz Dreyer zijn proefschrift weer op en promoveerde in 1963 aan de Justus Liebig Universiteit in Giessen.

In 1960 trouwde hij met de ondernemersdochter Magdalene Teich uit Neder-Beieren. Van zijn vier kinderen Petra, Nicoline, Konstanze en Justus werd Justus zijn bedrijfsopvolger.